Pieczone udka z kaczki

Pyszne, niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach.

Dziś prezentuję udka z kaczki. Ale nie same…bo, w doborowym towarzystwie rozmarynowych ziemniaczków i lekko kwaśnego pieczonego jabłka.

A kilka dni wcześniej podawałam też świetny przepis na filety z kaczki, który znajdziesz tutaj.

I koniecznie muszę wspomnieć o moim ulubionym daniu z kaczki, czyli pierogach.

 

Pieczone udka z kaczki

Porcje: 2

Składniki:

2 udka z kaczki

2 ząbki czosnku

ok 2 łyżek rozmarynu

2 liście laurowe

sól, pieprz

garść świeżego lubczyku (opcjonalnie)

woreczek do pieczenia mięs

kilka ziemniaków pokrojonych w ósemki

3 połówki kwaśnych jabłek, nacięte w kilku miejscach 

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić piekarnik na 180 C i przygotować większą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Udka natrzeć dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem i wraz z rozmarynem, liściem laurowym i lubczykiem włożyć do woreczka. Szczelnie zamknąć.
  3. Ziemniaki lekko natłuścić i przyprawić rozmarynem, solą, pieprzem.
  4. Ułożyć udka na blaszkę i wraz z przygotowanymi ziemniakami  piec około 80 minut.
  5. Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozciąć woreczek. Tłuszcz wylać na ziemniaki, dodać połówki jabłek. Zwiększyć temeraturę do 200 C i piec jeszcze około 15 minut, aż skórka na udkach zrobi się chrupiąca.

Pieczone udka z kaczki
Pieczone udka z kaczki

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: