Pieczone skrzydełka

Przyprawione, aromatyczne i pyszne.

Dla małych i dużych, gwarantuję, że każdy będzie zachwycony.

Najlepiej zamarynować skrzydełka 1 dzień przed pieczeniem.

Przyprawić wieczorem i odstawić na noc do lodówki.

A mój ostatnio przepis na na filety z kurczaka, również wcześniej marynowanie, obtaczane w maślance, a potem smażone znajdziecie w linku.

Pieczone skrzydełka

Porcji: 4

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka (podzielonych na 3 części, najcieńszą część wyrzucamy- bądź wykorzystujemy w innym zakresie)

Marynata:

1 łyżka soli

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka chilli

2 łyżki suszonego oregano

3 łyżki świeżego  lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżka przyprawy curry

Sos do polania pod koniec pieczenia:

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Marynata:

  1. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy je w przyprawach. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Nastawiamy piekarnik na 200 C i płaską blaszkę lub naczynie żaroodporne skrapiamy olejem. Układamy skrzydełka i dodajemy jeszcze około 2 łyżek masła (opcjonalnie).
  3. Pieczemy skrzydełka około 60-70 minut co jakiś czas polewając je powstałym tłuszczem.
  4. Kiedy skrzydełka zaczną już się dość mocno rumienić należy polać je gdzieniegdzie wymieszanym sosem sojowym z cukrem i jeszcze zapiec zwiększając temperaturę na około 10 minut.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pieczone skrzydełka
Pieczone skrzydełka

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: