Pieczone placki warzywne

Pieczone placki warzywne

Urzekła mnie prostota wykonania, brak smażenia, i absolutnie wielowymiarowy smak.

U mnie w dwóch wersjach smakowych: buraczane oraz ziemniaczane. Ciekawe, która bardziej Cię urzeknie???

Porcji: 2 placki o wielkości średniego talerza

Składniki:

placek ziemniaczany:

2 średnie ziemniaki

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli, pieprzu

szczypta chilli

2 łyżki drobno posiekanego lubczyku/natki pietruszki

placek buraczany:

1 większy burak

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli, pieprzu

szczypta chilli

1 łyżka natki pietruszki/lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Sposób postępowania w obu rodzajach placka jest identyczny. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Nastawiamy piekarnik na 200 C.
  3. W misce (każdy placek osobno) mieszamy: obrane, starte na dużych oczkach warzywa, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę oraz przyprawy.
  4. Wykładamy masę na blaszkę i formujemy pożądany kształt.
  5. Pieczemy około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia.
  6. Można zajadać jako gorący, zimny, z sosami lub samodzielnie.
Pieczone placki warzywne
Pieczone placki warzywne

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.