Pieczona pietruszka z marchewką

A w lodówce cała masa pietruszki i marchewki została. Bardzo lubię te warzywka na surowo, gotowane czy pieczone, ale dzisiaj mam do zaoferowania Państwu pyszny przepis na pieczoną pietruszkę i marchewkę w miodzie. Może królować na stole samo, albo w towarzystwie jakiegoś mięska. Naprawdę polecam.

Pieczona pietruszka z marchewką
Pieczona pietruszka z marchewką

Czas przygotowania: do 1 godz, porcji 4-5.

Składniki:

Warzywa:

700g marchewki

700g pietruszki

2 główki czosnku

sól i pieprz

60 masła 

ok. pół szklanki miodu np. lipowego

4 łyżk oliwy 

garść poszatkowanej  natki pietruszki

Sos czosnkowy (ajoli):

 

1/2 szklank majonezu 

1 łyżka soku z cytryny

1 główka upieczonego czosnku

Sposób przygotowania:

Warzywka:

Przygotuj większą formę teflonową i nastaw piekarnik na 200°C. Umyj marchew i pietruszkę. Jeśli są mniej więcej jednakowej wielkości to upieką się w tym samym czasie. A jeśli niektóre są większe to je przekrój.

Główki czosnku przekrój na pół.  Wszystko włóż do formy i przypraw solą i pieprzem.

W małym rondelku rozpuść masło i wymieszaj razem z oliwą i plynnym miodem. Tak przygotowanym sosikiem polej warzywa.

Pieczemy około 50 minut. W międzyczasie należy przemieszać warzywka. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Sos czosnkowy (ajoli):

Połowę upieczonego czosnku należy zblendować z majonezem i cytryną.

 

 

ENJOY THE FOOD

Pieczona pietruszka z marchewką
Pieczona pietruszka z marchewką
Pieczona pietruszka z marchewką
Pieczona pietruszka z marchewką

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Pieczona pietruszka z marchewką”

Comments are closed.