Pieczona kukurydza z przyprawami

Sezon grillowy rozpoczęty, ale oprócz wszelkiego rodzaju mięs, kiełbas, kaszanek czy boczków to często towarzyszą nam przy grillu także warzywa.

Jednym z nich, przynajmniej u mnie jest pieczona kukurydza. Można przyrządzić ją w piekarniku, albo na tacce aluminiowej właśnie na grillu.

Kompozycja przypraw jest tak dobrana, że nie przesłania smaku samej kukurydza, a tylko go fajnie podkreśla.

Polecam, każdemu, kto jest fanem kukurydzy i nie tylko.

Pieczona kukurydza z przyprawami
Pieczona kukurydza z przyprawami

Porcji: 4 kolby

Składniki:

4 kolby kukurydzy

3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki wędzonej (przyprawa)
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta mielonego suszonego czosnku
szczypta mielonej suszonej cebulki
1 łyżeczka ziarenek gorczycy, należy utłuc w moździeżu

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 220 C.
Topimy masło w rondelku i dodajemy wszystkie przyprawy oraz musztardę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Smarujemy kukurydzę, najwygodniej będzie pędzelkiem.
Pieczemy kukurydzę w rozgrzanym piekarniku, co jakiś czas ją obracając i polewając marynatą, która będzie na blaszce.

Po 20 minutach sprawdzamy widelcem twardość kukurydzy. 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: