Pieczona kasza manna z owocami (ciasto)

Została mi mała torebka kaszy manny, trochę twarogu a bardziej sera mielonego jak na sernik (na sernik za mało w każdym razie) i miseczka pasty daktylowej.

Postanowiłam zrobić ciasto, i nie pewna efektu wzięłam się do pracy.

Ciasto, za sprawą daktyli pachnie obłędnie, karmelowo, a konsystencja jest zbita i ogólnie łatwo się kroi. 

Pieczona kasza manna z owocami

Forma: okrągła o śr.20 cm

Składniki:

2 jajka

4 łyżki stewii/ksylitolu/cukru

5 łyżek sera mielonego (jak na sernik)/ lub sera kremowego typu philadelphia

4 łyżki pasty daktylowej (1/2 szklanki daktyli moczymy we wrzątku i po kilku minutach miksujemy na gładki krem. można przechowywać w lodówce i korzystać kiedy jest potrzeba)

1 szklanka mleka

1 i 3/4 szklanki kaszy manny

1 i 1/2 szklanki ulubionych owoców ( u mnie są to śliwki)

pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 160 C wykładamy papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia.
  2. W większej misce ubijamy jajka oraz stewię. Po minucie dodajemy ser  oraz pastę daktylową. Ubijamy.
  3. Dodajemy mleko oraz kaszę mannę. Ubijamy.
  4. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy około 50 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  6. Ostudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
  7. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
Pieczona kasza manna z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: