Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Robiłam już zupę z kapusty, bigos, gołąbki, kapustę zasmażaną czy modrą ale jeszcze nigdy nie piekłam kapusty. Spróbowałam. Wyszła smaczna, lekko twardawa, bardzo aromatyczna, no i ten sos… komponował się wyśmienicie.

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym
Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Porcji: 4

Składniki:

1 średnia włoska kapusta

1/2 szklanki oliwy

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól, pieprz

Kapustę kroimy w grube plastry i smarujemy je mieszanką oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Z obu stron.

Pieczemy na blaszce, około 15minut, w 200°C.

Sos cebulowo- musztardowy

3 łyżki masła

1 łyżka musztardy dijon

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

3 łyżki cebuli, przeciśniętej przez praskę

1/3 szklanki śmietany kremówki

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy resztę składników. Zagotowujemy, mieszamy i polewamy upieczoną kapustę.

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym
Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym
Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym
Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: