Pieczeń soczysta

Pieczeń, która ma wiele możliwości i modyfakacji, która jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Pieczeń, która pyszna jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale równie dobra na drugi dzień na kanapce.

Pieczeń soczysta

Porcji: 500g mięsa

Składniki:

mięso:

500g mielonego mięsa (u mnie z indyka)

1/2 szklanki bułki tartej

1 cebula poszatkowana w drobną kostkę

4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry

garść natki pietruszki, grubo krojonej

3 łyżki ketchupu

1 jajko

3 łyżki ulubionego sera (u mnie jest to mieszanka mozzarelli i cheddara)

sól, pieprz wedle uznania

pomada:

1 łyżka ketchupu

1 łyżeczka cukru/miodu

1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na przygotowanie mięsa wymieszaj w większej misce i odstaw tak przygotowane mięso na minimum 30 minut do lodówki. (Jeśli się śpieszysz to możesz ominąć ten krok i od razu przejeść do pieczenia )
  2. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  3. Wymieszane mięso uformuj na kształt pieczeni i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika.
  4. Składniki na pomadę wymieszaj w małej miseczce.
  5. Po 30 minutach pieczenia pieczeni, posmaruj ją pomadą i piecz kolejne 30 minut.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pieczeń soczysta
Pieczeń soczysta

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: