Pianka kokosowa na galaretce

Smaczny i słodki deser na bazie mleczka kokosowego i galaretki z owocami. Ważne jest, aby kupić mleczko kokosowe o dużej zawartości kokosa, u mnie było 80%.Zaczynamy od rozpuszczenia ulubionej galaretki i zalewamy nią np. winogrona.

Pianka kokosowa na galaretce
Pianka kokosowa na galaretce

Blaszka: najlepiej silikonowa, ja użyłam podłużnej jak na strucle

Składniki:

1/4 szklanki zimnej wody

1,5 łyżki żelatyny w proszku

1 puszka mleczka kokosowego

1/3 szklanki cukru

szczypta soli

1,5 szklanki śmietany kremówki

opcjonalnie 2 łyżeczki kokosowego rumu

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu i odstaw, aby stężała.

Foremkę silikonową wyłóż np. winogronami i zalej tężejącą galaretką, odstaw do lodówki.

Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na 5 minut.

W garnku podgrzej mleczko kokosowe, cukier, szczyptę soli i rum. Od czasu do czasu zamieszaj. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Zajmie Ci to jakieś 5-8 minut. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Mikserem ubij śmietanę kremówkę i w kilku turach dodaj ją do masy kokosowej. Delikatnie wszystko wymieszaj i wylej masę na galaretkę.

Wstaw do lodówki na około 3h, aby wszystko ładnie stężało.

Pianka kokosowa na galaretce
Pianka kokosowa na galaretce
Pianka kokosowa na galaretce
Pianka kokosowa na galaretce

 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: