Smaczny i słodki deser na bazie mleczka kokosowego i galaretki z owocami. Ważne jest, aby kupić mleczko kokosowe o dużej zawartości kokosa, u mnie było 80%.Zaczynamy od rozpuszczenia ulubionej galaretki i zalewamy nią np. winogrona.

Blaszka: najlepiej silikonowa, ja użyłam podłużnej jak na strucle
Składniki:
1/4 szklanki zimnej wody
1,5 łyżki żelatyny w proszku
1 puszka mleczka kokosowego
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
1,5 szklanki śmietany kremówki
opcjonalnie 2 łyżeczki kokosowego rumu
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu i odstaw, aby stężała.
Foremkę silikonową wyłóż np. winogronami i zalej tężejącą galaretką, odstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na 5 minut.
W garnku podgrzej mleczko kokosowe, cukier, szczyptę soli i rum. Od czasu do czasu zamieszaj. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Zajmie Ci to jakieś 5-8 minut. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Mikserem ubij śmietanę kremówkę i w kilku turach dodaj ją do masy kokosowej. Delikatnie wszystko wymieszaj i wylej masę na galaretkę.
Wstaw do lodówki na około 3h, aby wszystko ładnie stężało.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: