Pesto z natki marchewki

Wariacji tradycyjnego pesto jest mnóstwo. Można kombinować rodzajem ziół, orzechów czy olejem. I idąc tym tropem zrobiłam pesto z wykorzystaniem natki marchewki.

Idealne na chrupiące tosty lub wymieszane ze świeżo ugotowanym makaranem.

Pesto z natki marchewki

Porcji: 3-4

Składniki:

1 pęczek organicznej natki pietruszki (bez łodyg)

1/3 szkalnki oliwy extra virgin

3 ząbki czosnku

garść orzechów pini/migdałów

3 łyżki tartego parmezanu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy . Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce. Oczywiście można użyć od razu po przygotowaniu.
  3. Idealne z chrupiącym chlebem lub z makaronem, posypane parmezanem.

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: