Paszteciki szczecińskie przepis

Paszteciki szczecińskie przepis

Paszteciki szczecińskie ? rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi, danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek.

W mojej wersji pasztecików użyłam farszu mięsnego i serowo- pieczarkowego.

Wyszły bardzo miękkie i puszyste. 

Jako nadzienie mięsne posłużył mi bardzo dobry pasztet wieprzowy wędzony. Szczerze polecam pasztet podwędzany, nie tylko do pasztecików.

 

Składniki:

50 dag mąki
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
6 dag roztopionego tłuszczu
pieczarki
1 cebula
ser żółty (może być taki)
opcjonalnie: pasztet podwędzany na farsz mięsny

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia rozczynu z mleka, drożdży i cukru.
Dodajemy resztę składników, a na końcu roztopiony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem.
Paszteciki możemy nadziewać dowolnym farszem.
Mi najbardziej smakują paszteciki z serem i pieczarkami. Żółty ser i pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Sera powinno być trochę więcej niż pieczarek. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy pieczarki. Doprawiamy. Wystudzone pieczarki łączymy z serem.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy paszteciki (podobnie jak pączki, tylko podłużne). Znów zostawiamy na chwilę, niech  trochę podrosną. Podobnie jak pączki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Można podawać z czerwonym barszczykiem.
ENJOY THE FOOD

 

Paszteciki szczecińskie
Paszteciki szczecińskie

 

Ptysie serowe

Gougeres
Gougeres

Bułeczki z warzywami

Bułeczki z warzywkami
Bułeczki z warzywkami

 Zobacz także przepis na pyszne chlebki Naan z cebulką

Chlebki Naan Z Cebulką
Chlebki Naan Z Cebulką

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: