Pasta z bobu- idealna na kanapki, pikantna

Na bób czekam cały rok, i gdy tylko pojawia się na targu od razu kupuję dwa woreczki. A gdy jestem w moim rodzinnym domu to jem go bez limitu, bo tata specjalnie dla mnie obsadza nim co najmniej pół ogródka. 

Jeśli gotowany, to jem go bez skórki i tylko lekko posolony, ale tym razem pasta przygotowana jest z bobu w całości, czyli ze skórką.

Takie kanapki bardzo dobrze sprawdzają się jako II Śniadanie, a sama pasta to dobry pomysł na kolację.

Pasta z bobu- idealna na kanapki, pikantna
Pasta z bobu- idealna na kanapki, pikantna
Pasta z bobu- idealna na kanapki, pikantna
Pasta z bobu- idealna na kanapki, pikantna

Porcji: 2

Składniki:

3 garście bobu

pół cebuli czerwonej, pokrojonej w kostkę

1 duży pomidor, pokrojony w kostkę

1 ząbek czosnku

szczypta suszonej papryczki chilli, czerwonej

4 łyżki świeżej poszatkowanej kolendry

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka oleju kokosowego extra virgin

sól, pieprz

2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Na większej patelni podgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pomidora, kolendrę, przypraw solą, pieprzem i duś około 5 minut. Dodaj bób, sok z cytryny i wodę. Duś do momentu, aż bób zmięknie. Wszystko dobrze zmiksuj.

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: