Panierowany w mielonym lnie ser kozi na kapuście kiszonej

Jakoś ostatnio nie mam zupełnie ochoty na mięso… Więc postanowiłam trochę odpocząć od kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny. Dzisiaj będzie panierowany ser kozi i wielka miska surówki z kapusty kiszonej.

Panierowany w mielonym lnie ser kozi na kapuście kiszonej
Panierowany w mielonym lnie ser kozi na kapuście kiszonej

Porcji: 2

Składniki:

2 krążki dobrej jakości sera koziego

2 łyżki mielonego lnu/ siemienia lnianego

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka suszonej pietruszki

szczypta chilli

szczypta suszonego mielonego czosnku

szczypta białego pieprzu

szczypta soli

1 rozmącone jajko

olej kokosowy extra virgin do smażenia

Bułkę tartą mieszamy z mielonym lnem, suszoną pietruszką, chilli, pieprzem, solą.

Ser obtaczamy w jajku, następnie w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Surówka z kiszonej kapusty:

2 garście kiszonej kapusty

1 tarta marchewka

1 poszatkowana mała cebula

sól, pieprz

Kapustę mieszamy z marchewką, cebulą i przyprawiamy.

Panierowany w mielonym lnie ser kozi na kapuście kiszonej
Panierowany w mielonym lnie ser kozi na kapuście kiszonej

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: