Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze
Pampuchy Parowańce Bułki na parze

 

Pampuchy Parowańce Bułki na parze, to różne nazwy tej samej potrawy. Ja ją pamiętam z dzieciństwa i dlatego postanowiłam ją odtworzyć. Mama robiła zawsze bez farszu, ale z sosem truskawkowym, a moja wersja to parowańce z dżemem z czarnej porzeczki polane śmietaną i posypane cukrem.

Do uparowania pampuchów użyłam dużego garnka z gotującą wodą, z naciągniętą gazą obwiązaną gumką. Pampuchy przykrywamy miską np. metalową, ja użyłam plastikowej, bo innej nie miałam. Za jednym razem możemy uparować cztery pampuchy.

 

Pampuchy Parowańce Bułki na parze
Pampuchy Parowańce Bułki na parze
Pampuchy gotowe do uparowania
Pampuchy gotowe do uparowania
Położone na parze
Położone na parze
Parują się pod miską
Parują się pod miską

 Składniki:

350g mąki pszennej

50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych, wtedy 7g)

2 jajka

1/2 szkl mleka

1/3 szkl wody

30 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

 Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut). Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto. Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i  pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki. Spożywamy gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. ENJOY THE FOOD

 

Pampuchy Parowańce Bułki na parze
Pampuchy Parowańce Bułki na parze

 Zobacz także moją wersję na pierogi z truskawkami

Pierogi z Truskawkami
Pierogi z Truskawkami

 Pierożki libańskie

Pierożki libańskie
Pierożki libańskie

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Pampuchy Parowańce Bułki na parze”

  1. W moich stronach parowańce – to pyzy 😉 Zazwyczaj jem je do mięsa, gulaszu, jakiś sosów. Wersja ze śliwką mnie pozytywnie zaskoczyła, nie pomyślałem, że na słodko też je można jeść. Troszkę pracy z nimi jest – no ale widoki są bardzo zachęcające. Co jeszcze proponujesz by włożyć do środka? Czy z np. morelą, jabłkiem smakowałyby równie dobrze?

    1. możesz dodać jakiegoś kwaskowatego dżemu, tak jak u mnie. np porzeczkowy. albo owoce: morele, truskawki, jagody 🙂

Comments are closed.