Pampuchy Parowańce Bułki na parze, to różne nazwy tej samej potrawy. Ja ją pamiętam z dzieciństwa i dlatego postanowiłam ją odtworzyć. Mama robiła zawsze bez farszu, ale z sosem truskawkowym, a moja wersja to parowańce z dżemem z czarnej porzeczki polane śmietaną i posypane cukrem.
Do uparowania pampuchów użyłam dużego garnka z gotującą wodą, z naciągniętą gazą obwiązaną gumką. Pampuchy przykrywamy miską np. metalową, ja użyłam plastikowej, bo innej nie miałam. Za jednym razem możemy uparować cztery pampuchy.

Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych, wtedy 7g)
- 1 banan, rozgnieciony widelcem
- 1/2 szkl mleka roślinnego
- 1/3 szkl wody
- 30 g stopionego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut).
- Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto.
- Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.
- Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki.
- Zajadamy na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakują z jogurtem i posypane cukrem lub polane miodem.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: