Pampuchy, Parowańce, Bułki na parze (wegańska wersja)

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Pampuchy Parowańce Bułki na parze, to różne nazwy tej samej potrawy. Ja ją pamiętam z dzieciństwa i dlatego postanowiłam ją odtworzyć. Mama robiła zawsze bez farszu, ale z sosem truskawkowym, a moja wersja to parowańce z dżemem z czarnej porzeczki polane śmietaną i posypane cukrem.

Do uparowania pampuchów użyłam dużego garnka z gotującą wodą, z naciągniętą gazą obwiązaną gumką. Pampuchy przykrywamy miską np. metalową, ja użyłam plastikowej, bo innej nie miałam. Za jednym razem możemy uparować cztery pampuchy.

Pampuchy, Parowańce, Bułki na parze (wegańska wersja)
Pampuchy, Parowańce, Bułki na parze (wegańska wersja)
 Składniki:
  • 350g mąki pszennej
  • 50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych, wtedy 7g)
  • 1 banan, rozgnieciony widelcem
  • 1/2 szkl mleka roślinnego
  • 1/3 szkl wody
  • 30 g stopionego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania:
  1.  Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut).
  2. Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto.
  3. Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i  pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.
  4. Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki.
  5. Zajadamy na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakują z jogurtem i posypane cukrem lub polane miodem.
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak ocen

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *