Paluchy Wiedzmy

Halloween się zbliża wielkimy krokami i zawsze staram się przygotować coś na tą okazję jakieś potrawy i na słodko i na słono. Zazwyczaj głównym składnikiem tych posiłków jest dynia. A ten przepis na ciasteczka jest z Grupy na Facebooku:Gotowanko. Pani Bożena Wodnicki opublikowała post na super wyglądające ciasteczk. Kształt jak paluchy Baby Jagi. Przepis bardzo prosty i dobry. Smakowity aromat. Ale ja do mojej wersji dodałam jeszcze miazgę migdałową dla wzmocnienia aromatu i smaku.

Paluchy Wiedzmy
Paluchy WiedzmyPaluchy Wiedzmy

Czas Przygotowania: 40min, Czas Pieczenia: 15min, Ilość paluchów: ok 40szt

Składniki:

500 g mąki
230 g miękkiego masła
180 g cukru pudru
 2jajka

100g miazgi migdałowej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
1 opakowanie Cukru wanilinowego
1 Aromat migdałowy
szczypta soli
100 g migdałów

Sposób Przygotowania:

Do miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj masło, aromat migdałowy, jajko oraz miazgę migdałową. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i owiń w folię spożywczą.  Ciasto wstaw na ok. 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Migdały zalej gorącą wodą i odstaw do lekkiego wystygnięcia, a następnie obierz je ze skórki.

Z ciasta odkrój mały kawałek, utocz z niego wałeczek (cieńszy niż palec dorosłego człowieka ), który należy pokroić na kawałki o długości 7-8 cm. W jeden koniec ciasta wciśnij migdał, który udaje paznokieć, a za pomocą noża lekko natnij parę kresek na cieście.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłoż papierem do pieczenia i ułóż na nim palce z ciasta ( paluchy należy układać w dużych odstępach) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Paluchy Wiedzmy pieczemy ok. 10-12 minut w temperaturze 200°C.

ENJOY THE FOOD

Paluchy Wiedzmy
Paluchy Wiedzmy
Paluchy WiedzmyPaluchy Wiedzmy
Paluchy Wiedzmy
Paluchy Wiedzmy
Paluchy Wiedzmy

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest