Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą

Prosta słodka przekąska. Prosta bo z kupnego ciasta francuskiego. Jeszcze się nie zabrałam do zrobienia swojego, domowego ciasta francuskiego. Dlatego gdy jestem w sklepie to sięgam po jakieś dobre gotowe i trzymam je w lodówce.

Do paluchów dodałam domowej roboty marmoladę truskawkową i skórkę kandyzowaną pomarańczy.

Tak naprawdę możesz dodać do paluchów nutellę, ulubiony dżem, bądź nie nadziewać niczym.

Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą
Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą

Porcji: 8 paluchów

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego ( 2 płaty)

marmolada truskawkowa

skórka kandyzowana pomarańczy

3 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego rozsmarowujemy marmoladę i posypujemy skórką. Przykładamy na gotowy płat drugi i lekko dociskamy. Kroimy na np. 8 pasków i skręcamy każdy pasek. Układamy na blaszce (smarujemy roztopionym masłem) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym na 180° C około 30minut, do zarumienienia.

ENJOY THE FOOD 🙂

Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą
Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą
Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą
Paluchy francuskie z marmoladą i pomarańczą

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: