Paczki z soczewicy

Pączki z soczewicy, to kolejny już pomysł na wykorzystanie czerwonych ziaren soczewicy, która jest niezwykle zdrowa i pożywna.

Przepisów na wykorzystanie soczewicy jest mnóstwo, ale ten powinien skraść Wasze serce. Są to mini pączusie, mięciutkie, aromatyczne, najlepsze zaraz po usmażeniu.

A inne przepisy na dania z soczewicy znajdziesz poniżej:

 Ragu z soczewicy

Zielona soczewica z warzywami

Potrawka z soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy

Paczki z soczewicy

Składniki:

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 cebuli, poszatkowanej w kostkę

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka soli

2 jajka

100 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody 

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj soczewicę i około 600 ml wody. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Po wchłonięciu wody zblenduj wszystko na gładką masę.
  2. Dodaj do wystudzonej masy jajka, mąkę, sodę, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą, tak, aby łatwo nabierało się je łyżką.
  3. Na rozgrzanym oleju (trzeba wlać troszkę więcej  tak na 2 cm głębokości) smażymy łyżką nabierane ciasto soczewicowe. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami czy dipami.
Paczki z soczewicy

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: