Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku

Kolejny już przepis z ponad stuletnią historią. Całkowicie nowe wykorzystanie ziemniaków, bo właśnie dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis. Już sama nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem ziemniaków. I tak na moim stole znalazły się piękne, puszyste pączki kartoflane.

Poniżej ostatni przepis na pierogi leniwe również według receptury z 1909 roku.

Pierogi leniwe

Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku

Porcji: około 25 pączuszków wielkości łyżki

Składniki:

1 litr ziemniaków

1 łyżka miękkiego masła

4 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 cebula

1 łyżeczka masła

3 kopiaste łyżki mąki pszennej

4 białka

sól, pieprz

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź je i dokładnie zmiksuj lub zblenduj.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przesmaż ją na łyżce masła.
  3. Utrzyj masło i żółtka na puszysty jasny krem. Dodaj mieszankę do ziemniaków. Wymieszaj. Dodaj śmietanę, cebulę, mąkę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem, wymieszaj.
  4. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do mieszanki ziemniaczanej. Ciasto będzie dość rzadkie. O konsystencji gęstego jogurtu.
  5. Rozgrzej olej na patelni do temperatury około 175 C i łyżką nakładaj ciasto na gorący olej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  6. Pączki smakują wyśmienicie na ciepło ze świeżo tartym parmezanem

Treść oryginalna przepisu:

„Pączki kartoflane. Litr ugotowanych kartofli przetrzeć przez włosienne sito, łyżkę masła utrzeć z czterema żółtkami, dodać trzy łyżki kwaśnej śmietany, jedną sparzoną utartą na tarku i uduszoną na maśle cebulę, trzy kopiaste łyżki mąki, trochę soli i pieprzu; wyrobić tę masę doskonale, która powinna być tak rzadka jak ciasto drożdżowe na pączki, wymieszać w końcu z pianą z pozostałych białek i kłaść łyżką okrągłe kulki na rozpalony smalec lub masło na patelnie od smażenia dołków i smażyć, aż się ładnie zrumienią.”

Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: