Owsianka pieczona w formie tarty

Obłędna, wygodna w użyciu. Można upiec wieczorem, rano czy po południu i spożyć rano.Idealnie wilgotna i słodka.

Plusem jest to, że można zabrać do lunch boxa na piknik czy do pracy.

Owsianka pieczona w formie tarty

Porcji: 4

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych/lub owsianych bezglutenowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki miodu/syropu klonowego

1 szklanka ulubionego mleka

1/3 szklanki ulubionego masła orzechowego

1 jajko lub 2 łyżki nasion chia wymieszanych z 5 łyżkami gorącej wody

1 i 1/2 szklanki świeżych owoców np. jagód

2 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 C i wykładamy okrągłą blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W większej misce mieszamy płatki oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy mleko, miód, masło orzechowe oraz jajko/ nasiona chia. Mieszamy i delikatnie wsypujemy część jagód.
  4. Wykładamy masę na blaszkę, posypujemy resztą jagód oraz mielonymi migdałami.
  5. Pieczemy 40 minut.
  6. Kroimy wystudzoną.
Owsianka pieczona w formie tarty

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: