Owocowy sernik na zimno na biszkopcie

Do tego sernika możecie wykorzystać różne owoce. Ja skorzystałam akurat z mrożonych jeżyn. Ważne, aby je dokładnie zmiksować na puree.

Sam biszkopt też jest bardzo łatwy do zrobienia i praktycznie zawiera bardzo małą ilość mąki. Pięknie wyrasta i jest na dwóch jajkach.

W miarę szybkie ciasto, lekkie, i cieszące oko.

A gdybyś wolała jednak coś na bananową nutę to tutaj jest mój ostatni przepis na :

Bananowca- HIT

Owocowy sernik na zimno na biszkopcie

Forma: okrągła forma o średnicy 23 cm

Składniki:

Biszkopt:

2 białka

2 żółtka

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa serowa:

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki wrzącej wody

500 g sera (jak na sernik, lub typu philadelphia)

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki puree owocowego (np. truskawki, maliny, jagody itd)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą blaszkę.
  2. W misie od miksera ubij na sztywną pianę białka i zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce wciąż ubijając.
  3. Dodaj pojedynczo żółtka i wmieszaj je w ubite białka. Wsyp mąki i bardzo delikatnie wmieszaj je w masę. Przełóż do formy i piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  4. Odstaw do ostygnięcia.

Masa serowa:

  1. Zalej żelatynę wrzątkiem i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Mikserem ubij ser z cukrem, dodaj puree, przestudzoną (ale nie stężałą) żelatynę i dokładnie wszystko zmiksuj. Przelej na ostygnięty biszkopt i włóż do lodówki w celu stężenia.
  3. Można udekorować owocami.
Owocowy sernik na zimno na biszkopcie