Orientalna potrawka z kalafiora na podwieczorek

Danie idealne na podwieczorek. Prezentuję kalafiora w formie potrawki, ale równie dobrze może to być zupa- krem, wystarczy zmiksować wszystko na gładki krem. Ja, jednak zostawiłam w formie kawałków. Danie rozgrzewające i doprawione, kurkumą, kuminem oraz chilli. Naprawdę fajne połączenie.

Orientalna potrawka z kalafiora na podwieczorek
Orientalna potrawka z kalafiora na podwieczorek

Porcji: 2

500g kalafiora

1 duży ziemniak

1 cebula

2 szklanki wody

1  łyżeczka oleju kokosowego

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

0,5 łyżeczki mielonego kuminu

szczypta ostrego chilli

1 łyżeczka kurkumy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i ziemniaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz różyczki kalafiora. Mieszamy. Wlewamy wodę i przykrywamy. Gotujemy do miękkości. Ja zostawiłam w takiej wersji, ale możesz warzywa zmiksować na zupę- krem.

Orientalna potrawka z kalafiora na podwieczorek
Orientalna potrawka z kalafiora na podwieczorek

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: