Niezwykła, bo znajdziesz tu słodycz buraka i kwaśność pomidora, co doskonale się uzupełnia. A pieczone warzywka, bo to one są tu bazą możesz wykorzystać jeszcze jako sos do pizzy.
A dodam jeszcze, że kolor tej zupy jest obłędny, bo prawdziwie rubinowy.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Porcji: 4
Składniki:
- ok 500 ml bulionu warzywnego/rosołu
- pieczone warzywka:
- 3 duże dojrzałe, miękkie pomidory
- 1 większy burak,
- 2 średnie cebule
- 1 główka czosnku
- garść lubczyku/natki pietruszki
- oliwa do skropienia warzyw
Grzanki czosnkowe:
- 2 łyżki masła/oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
- Nastawiamy piekarnik na 180 C i przygotowujemy większą, głębszą blaszkę.
- Warzywa (obieramy tylko cebulę, buraka) kroimy w większe kawałki a czosnek w pół (łącznie z łupinką). Układamy na blaszce i skrapiamy oliwą i posypujemy lubczykiem.
- Pieczemy około 70 minut. Gdy warzywa lekko przestygną umieszczamy warzywa wraz z puszczonym sokiem w blenderze (czosnek wyciskamy z łupinki) i miksujemy na gładki krem. Przecedzamy przez sito i taki krem umieszczamy wraz z bulionem w garnku.
- Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z grzankami.
- Grzanki: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i układamy plastry bagietki, tak, aby obtoczyła się w maśle.
- Notatka: Zmiksowane warzywa (nie przecedzone) fajnie nadają się jako gęsty sos do pizzy.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: