Niezwykła zupa rubinowa

Niezwykła, bo znajdziesz tu słodycz buraka i kwaśność pomidora, co doskonale się uzupełnia. A pieczone warzywka, bo to one są tu bazą możesz wykorzystać jeszcze jako sos do pizzy.

A dodam jeszcze, że kolor tej zupy jest obłędny, bo prawdziwie rubinowy.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Niezwykła zupa pomidorowa

Porcji: 4

Składniki:

ok 500 ml bulionu warzywnego/rosołu

pieczone warzywka:

3 duże dojrzałe, miękkie pomidory

1 większy burak,

2 średnie cebule

1 główka czosnku

garść lubczyku/natki pietruszki

oliwa do skropienia warzyw

Grzanki czosnkowe:

2 łyżki masła/oleju kokosowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Niezwykła zupa pomidorowa

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 C i przygotowujemy większą, głębszą blaszkę.
  2. Warzywa (obieramy tylko cebulę, buraka) kroimy w większe kawałki a czosnek w pół (łącznie z łupinką). Układamy na blaszce i skrapiamy oliwą i posypujemy lubczykiem.
  3. Pieczemy około 70 minut. Gdy warzywa lekko przestygną umieszczamy warzywa wraz z puszczonym sokiem w blenderze (czosnek wyciskamy z łupinki) i miksujemy na gładki krem. Przecedzamy przez sito i taki krem umieszczamy wraz z bulionem w garnku.
  4. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z grzankami.
  5. Grzanki: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i układamy plastry bagietki, tak, aby obtoczyła się w maśle.
  6. Notatka: Zmiksowane warzywa (nie przecedzone) fajnie nadają się jako gęsty sos do pizzy.
Niezwykła zupa pomidorowa

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: