Niebiański mazurek

I w końcu musiałam zrobić swojego pierwszego wielkanocnego mazurka. Nazwałam go niebiański ponieważ jego bazą są przede wszystkim migdały. Moje ulubione orzechy. Spód przypomina migdałowe macaroniki a masą jest ganache z białej czekolady. Wszystko posypane prażonymi płatkami migdałów oraz całymi migdałami.

Najlepsze jest w tym cieście jest to, że spód nie jest suchy, tylko tak fajnie wilgotny od migdałów.

Naprawdę polecam 🙂

Niebiański mazurek
Niebiański mazurek

Blacha: 17cm x 17cm

Składniki:

Spód:

4 białka

170g zmielonych migdałów

1/2 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki ciemnego cukru drobno zmielonego

Masa:

2 tabliczki białej czekolady

70ml śmietanki kremówki

Posypka:

płatki migdałów

migdały w całości

Sposób przygotowania:

 Najpierw przygotowujemy pastę migdałową: zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem, 2 białkami. Odkładamy.

Z dwóch kolejnych białek ubijamy na sztywno pianę, i na końcu dodajemy ciemny cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą pianę mieszamy z pastą migdałową.

Całość wykładamy na przygotowaną blaszkę (wysmarować masłem i posypać bułką tartą) i pieczemy około 45minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:

Połamane tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na wolnym ogniu) razem ze śmietanką. Na końcu dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia, nastęonie wstawić na pół godziny do lodówki.

Po schłodzeniu ubić mikserem, aż podwoi się objętość masy.

Wykładamy na migdałowy spód.

Ozdabiamy uprażonymi migdałami.

ENJOY THE FOOD

Niebiański mazurek
Niebiański mazurek

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

4 thoughts on “Niebiański mazurek”

Comments are closed.