Nie jestem miłośniczką schabowego. Wolę lżejszą kuchnię, ale i mnie czasami dopada zwyczajna ochota na wspomnianego już kotleta schabowego. Ale, żeby nie był taki zwyczajny, taki nudny, to stworzyłam swoją panierkę i wyszło całkiem ciekawie, całkiem inaczej, a co najważniejsze całkiem smacznie.
Wszyscy wiemy, że jest to dość kaloryczne i tłuste danie, dlatego zamiast smalcu, czy zwykłego oleju, użyłam oleju kokosowego.
A teraz zapraszam do degustacji 🙂
Może i Wam posmakuje tak jak mi i mojej rodzince…

Porcji: 2
Jeśli masz trochę więcej czasu, to w większej misce, możesz pokrojone plastry schabu namoczyć w mleku i przełożyć krążkami cebuli. Następnie odstawić na min. 1 h do lodówki.
Składniki:
2 plastry schabu o grubości 2cm
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki wiórków kokosowych
pół zielonej papryczki chilli (około 2cm długości) bardzo drobno pokrojonej
1 jajko rozmącone
garść orzechów pecan, zmiksowanych na ziarna wielkości bułki tartej
1 czubata łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
W miseczce mieszamy siemię lniane, paprykę słodką, wiórki kokosowe, sól i papryczkę chilli.
W drugiej miseczce naszykuj rozmącone jajko.
W trzeciej miseczce zmielone orzechy pecan.
Mięso lekko rozbijamy i obtaczamy w mieszance przypraw, następnie w jajku i dobrze obtaczamy w orzechach.
Smażymy na średnim ogniu na oleju kokosowym. Oczywiście na rozgrzanym oleju.
Smacznego 🙂
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: