Naprawdę wypasiony Hamburger

Dlaczego wypasiony? W moim własnym rankingu domowych fast foodów znajduje się na pierwszym miejscu. Domownicy są tego samego zdania. Przepis pochodzi z książki pt: Kuchenne rewolucje- Nowe przepisy Magdy Gessler. Jeśli chodzi o przepisy Magdy Gessler, zawsze staram stosować się do przepisu w 100% i muszę przyznać, że zawsze jestem zadowolona z efektu. Ten został wykorzystany w sezonie siódmym, i siódmym odcinku.

Na zdjęciu wygląda na najzwyklejszego hamburgera na świecie. Ale to dzięki tej prostocie jest taki pyszny.

Naprawdę wypasiony Hamburger
Naprawdę wypasiony Hamburger

Stopień trudności: łatwe

Porcji: 5

Czas przygotowania: 30min

Czas smażenia: ok. 15min

Składniki:

700g wołowiny dobrej jakości

150ml bulionu (rozpuściłam kostkę bulionową w szklance gorącej wody)

5 bułek sezamowych

5 liści sałaty rzymskiej

3 kiszone ogórki

1 czerwona cebula

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

4cm korzenia imbiru

0,5 łyżeczki białej gorczycy

0,5 łyżeczki ziaren kolendry

0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

keczup

majonez

sól

Sposób przygotowania:

Kostkę bulionową rozpuść w 150ml gorącej wody. Wołowinę dopraw utartą w moździeżu kolendrą, gorczycą oraz pieprzem kajeńskim, pieprzem cytrynowym, solą i tartym imbirem. Mięso wymieszaj z zimnym bulionem i dobrze wyrób rękoma. Uformuj 5 dużych kotletów. Dobrze rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety około 8 minut z każdej strony. Na tej samej patelni przysmaż połówki bułek.  Na płaskie części bułek wyłóż po łyżce majonezu, musztardy i keczupu, następnie liść sałaty, usmażony kotlet i na kotlet znowu keczup, plaster cebuli i ogórka i majonez i musztardę. Przykryj wierzchem bułki i zepnij patyczkiem do szaszłyka.

ENJOY THE FOOD

Naprawdę wypasiony Hamburger
Naprawdę wypasiony Hamburger

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

3 thoughts on “Naprawdę wypasiony Hamburger”

  1. Nie pamiętam gdzie była robiona ta rewolucja, ale same hamburgery pamiętam, bo byłem zaskoczony, że w jednym jest aż tyle mięsa! Ślinka leci mi na samą myśl o tym. Jadam co roku nad morzem haburgery właśnie z takim pysznym mięskiej jak tutaj. Co prawda w tamtych jest również surówka, ale to tylko dodaje smaku.

  2. Oj ja też pamiętam te hamburgery 🙂 Chyba każdy pamięta je z tego samego powodu – pokaźnego mięcha 🙂 Ja hamburgery robiłem podobne wczoraj. Mięsko przyprawione właściwie tak samo. Bułeczki niestety tylko zwykłe bo sezamowych nie było. Z majonezu i musztardy – sos. Pychota!
    Ale przy następnej okazji wykonam w 100% z przepisu pani Gessler – wypróbuje 😉

Comments are closed.