Naleśniki na mące kokosowej (GLUTEN FREE, KETO)

Odkąd muszę ograniczać gluten, robię się w kwestii takowych przepisów bardziej kreatywna i muszę od razu nadmienić, że takie przysmaki wychodzą mi na dobre.

I choć mogłabym rzec, że ubóstwiam mąkę pszenną i wszelkie danie z niej zrobione, to dla własnego dobra muszę ją stanowczo ograniczyć.

Tym razem już od samego rana miałam niezmierną ochotę na naleśniki. 

Te, przygotowane na mące kokosowej są inne, ale z dobrym farszem smakują naprawdę dobrze.

Naleśniki na mące kokosowej GLUTEN FREE
Naleśniki na mące kokosowej GLUTEN FREE

Porcji: 5 sztuk

Składniki:

1/2 szklanki mleka roślinnego

3 jajka, lekko roztrzepane

1/4 szklanki mąki kokosowej

2 łyżki miodu/inne słodzidło (opcjonalnie)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W większej misce mieszamy jajka oraz mleko.
  2. Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy. Jesli ciasto naleśnikowe po kilku minutach będzie zbyt gęste, to należy dolać trochę mleka i ponownie zamieszać.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni.
  4. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Należy uważać przy przewracaniu naleśnika na drugą stronę, bo może się lekko rozrywać.
  5. Nadziewamy ulubionym farszem.

Naleśniki na mące kokosowej GLUTEN FREE
Naleśniki na mące kokosowej GLUTEN FREE

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: