Naleśniki indyjskie

Pełne smaku i aromatów. Dość sporo przypraw, ale w sumie to nie może być inaczej jeśli mowa o Indiach.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Naleśniki indyjskie

Porcji: 4 duże naleśniki

Składniki:

farsz:

ok 500 g marchewki, obranej pokrojonej w słupki, ugotowanej al dente

2 łyżki oleju kokosowego do smżania

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

1 łyżeczka kurkumy

szczypta soli

szczypta pieprzu

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę, i przyprawy. Smażymy kilka minut.

Farsz układamy na usmażonych naleśnikach i zawijamy w rulon.

ciasto na naleśniki:

1 mała zielona papryczka chilli, bardzo drobno skrojona

2 łyżeczki nasionek kuminu, roztartych w moździeżu

2 cm świeżego tartego imbiru

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Te wszystkie przyprawy podsmażamy chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, aby wydobyć ich aromat i smak.

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

1 1/2 szklanki mleka

Mieszamy mąki i w kilku turach dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto na naleśniki. Dodajemy podsmażone wcześniej przyprawy i odstawiamy na 10 minut.

Smażymy jak normalne naleśniki.

Naleśniki indyjskie

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Naleśniki indyjskie”

  1. Pingback: śliwka węgierka » Gofry z mozzarellą i salami

Comments are closed.