Najlepszy zapiekany makaron z serem

Z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że jest to najlepszy makaron. Przyznam szczerze, że gdyby nie dieta, to zjadłabym całą porcję. Jest pyszny, dobrze doprawiony, delikatny i zapiekany pod pierzynką z bułki tartej.

Ogromna ilość sera, wymieszana z makaronem, powoduje, że do tego dania nie potrzebujesz już mięsa, a jeśli masz dzieci, to uwierz mi, że będą zachwycone.

Poniżej inne zapiekanki:

Na kruchym cieście ze szczypiorkiem

Tarta marchewkowa

Makaron z sosem serowym

Najlepszy zapiekany makaron z serem

Porcji: 4, użyłam okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm

Składniki:

4 szklanki ulubionego makaronu (dobrze sprawdzą się tutaj rurki, kokardki, muszelki lub podobne)

2 łyżki masła

1 1/2 łyżki mąki pszennej

1  szklanka mleka

1/2 szklanki śmietany kremówki

3 szklanki tartego dobrego sera żółtego (użyłam pomarańczowej odmiany cheddara) im bardziej wyraźny ser w smaku, tym lepszy wyjdzie sos

sól, pieprz, chilli, lubczyk

1 szklanka bułki tartej

2 łyżki masła

3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i odstawiamy.
  2. Piekarnik nastawiamy na 170 C i przygotowujemy naczynie żaroodporne.
  3. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy mleko oraz śmietankę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. W międzyczasie doprawiając solą, pieprzem, chilli i lubczykiem. (należy spróbować sos, czy jest odpowiednio słony). Gdy ładnie zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia i wsypujemy do sosu 2 szklanki sera żółtego, mieszamy. Dodajemy makaron i wszystko ładnie mieszamy i wsypujemy do przygotowanego naczynia. Posypujemy resztą sera żółtego.
  4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła i łączymy je z bułką tartą oraz parmezanem. Mieszamy i posypujemy tak przygotowaną posypką naszą zapiekankę.
  5. Pieczemy około 25-30 minut, aż bułka tarta się zarumieni.
Najlepszy zapiekany makaron z serem

 

 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Najlepszy zapiekany makaron z serem”

  1. Pingback: Marta M » Meksykańska zapiekanka

Comments are closed.