Najlepsze ciasto marchewkowe ever

Różnych słodkości marchewkowych piekłam już mnóstwo. Były muffiny marchewkowe, ciasto marchewkowe fit oraz ciasto marchewkowe na mące orkiszowej, ale to moim zdaniem jest najlepsze ciasto marchewkowe. Przełożone pysznym serowym kremem i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi.

Najlepsze ciasto marchewkowe ever
Najlepsze ciasto marchewkowe ever

Forma: ? 23cm

Składniki:

180g cukru muscovado

180ml oleju słonecznikowego

3 jajka- lekko roztrzepane

140g tartej marchewki

100g rodzynek (sparzonych wrzątkiem)

tarta skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy

180g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Krem serowy:

3/4 szklanki miękkiego masła

180g serka kremowego

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka wiórek kokosowych uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180°C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp cukier, olej i dodaj jajka. Zamieszaj lekko drewnianą łyżką. Dodaj tartą marchewkę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Suchą mieszankę wsyp do miski z mokrymi składnikami i delikatnie wymieszaj wszystko, ale tylko do połączenia się składników.

Wylej masę do formy i piecz około 45minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Po ostygnięciu ciasta należy je podzielić na dwa placki.

Krem serowy:

Miksujemy na gładką masę miękkie masło i serek kremowy. Dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia się wszystkich składników. Masa powinna  być gładka. Na koniec posypujemy masę uprażonymi wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO 🙂

Najlepsze ciasto marchewkowe ever
Najlepsze ciasto marchewkowe ever
Najlepsze ciasto marchewkowe ever
Najlepsze ciasto marchewkowe ever

 

 

 

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: