Najlepsze ciasteczka z czekoladą

Najlepsze, bo w środku miękkie, jakby niedopieczone, a z zewnątrz chrupiące. Idealne dobrane składniki i prawidłowy czas pieczenia są sekretem tych ciastek.

W wersji końcowej możesz je udekorować wedle uznania. U mnie akurat było zamówienie na m&m’sy. 

Najlepsze ciasteczka z czekoladą

Sztuk: około 15 sztuk 

Składniki:

8 łyżek miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki cukru brązowego

2 łyżki melasy (opcjonalnie)

1 jajko

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

Dodatki:

ulubione kawałki czekolady, bakali, suszonych owoców czy orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Używając miksera utrzyj masło wraz z cukrami na krem. Dodaj jajko i dalej ucieraj na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz sodę i ucieraj, aż wszystko ładnie się połączy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy delikatnie podsypać je mąką i teraz już ręką delikatnie wyrobić. Dodajemy ulubione dodatki.
  2. Rokładamy na stole folię kuchenną lub papier do pieczenia. Na jej brzegu rolujemy z ciasta wałek o średnicy około 5 cm , zawijamy i odstawimy do lodówki na około 70 minut.
  3. Nastawiamy piekarnik na 170 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto i kroimy jak roladę (grubość około 5mm-10mm), układamy w odstępach na blaszce. 
  4. Pieczemy tylko około 7-9 minut lub do lekko zarumienionych brzegów. Wyciągamy i odstawiamy blaszkę do ostygnięcia ciastek  (dopóki nie ostygną nie ruszamy ich z blaszki, bo się rozpadną) Natomiast jeśli wolisz wersję ciastek bardziej chrupkich to oczywiście piecz je troszkę dłużej.
Najlepsze ciasteczka z czekoladą