Najlepsze brownie według Matta Prestona

Zacznę od wyjaśnienia kim jest Matt Preston. Jest to osoba znana m. in. z zasiadania w ławie jury MASTERCHEF AUSTRALIA. Jest on również dziennikarzem kulinarnym, krytykiem , pisarzem i ogólnie bardzo znaną osobistością w świecie FOOD.

Dlatego, gdy tylko natknęłam się na przepis brownie w jego wydaniu, od razu postanowiłam skorzystać.

Jest to przepis na klasyczne czekoladowe brownie. W mojej ocenie bardzo smaczne, a że akurat miałam tego dnia gości, to i im również bardzo posmakowało.

Cienka chrupka warstwa na gorze, w środku mięsiste, wilgotne i lekko ciągnące, czyli takie jakie powinno być prawdziwe brownie.

 

Najlepsze brownie Matta Prestona
Najlepsze brownie Matta Prestona

Porcji:  9 kwadratów

Składniki:

  • 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej/ użyłam czekolady Lindt przeznaczonej do pieczenia
  • 120 g masła w kawałkach
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli 
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170° C.
  2. Roztop czekoladę wraz z masłem i wanilią w kąpieli wodnej/ mikrofali.
  3. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Zdejmij z ognia.
  4. Dodaj cukier i ponownie zamieszaj, aż cukier rozpuści się w ciepłej czekoladzie.
  5. Następnie dodawaj po jednym jajku, i po każdym dodaniu dokładnie wszystko wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W kilku turach wsyp mąkę do czekoladowej masy i za każdym razem delikatnie mieszaj, do całkowitego połączenia się składników.
  6. Wylej masę do metalowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 25 minut. Patyczek po wyciągnięciu powinien być lekko oblepiony ciastem. 

SMACZNEGO

MARTA

Najlepsze brownie Matta Prestona
Najlepsze brownie Matta Prestona
Najlepsze brownie Matta Prestona
Najlepsze brownie Matta Prestona

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: