Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Miałam taką ochotę, aby tartą marchewkę wsadzić do muffina. No i się udało. Muffiny nie są zbyt słodkie, i dobrze wyczuwalna jest tu marchew. Ja nie zdążyłam zrobić do nich kremu, ale szczerze polecam go zrobić, bo wspaniale by się z tym muffinem komponował.

Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe

Porcji: 15 sztuk

Składniki:

270g tartej marchewki

1 szklanka oleju

3 łyżki soku z cytryny

3 duże jaja

1 szklanka drobnego cukru

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Marchew blendujemy, co jakiś czas podlewając olejem i sokiem z cytryny. Musi wyjść gładkie puree marchewkowe.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, po czym dodajemy puree z marchwi i znów miksujemy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce do marchewkowej masy, wciąż miksując.

Napełniamy foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, więc nie trzeba ich naoliwiać) do 2/3 wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C około 20minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie suchy to muffinki gotowe.

 

1 thought on “Muffiny marchewkowe”

Comments are closed.