Okres karnawału i co chwila jakiś karnawałowy specjał. Tym razem proponuję Wam pyszne muffiny na bazie jogurtu naturalnego, nadziewane dżemem z czarnej porzeczki.

Porcji: 6
Składniki:
70g cukru trzcinowego
100g mąki
1 łyżeczka sody
60ml jogurtu naturalnego
1 jajko lekko roztrzepane
1 łyżka ekstraktu waniliowego
70g masła roztopionego, przestudzonego
6 łyżeczek dżemu
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik na 190° C.
Roztop masło.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Cukier, mąkę i sodę wymieszaj w misce.
W drugiej misce wymieszaj jogurt, jajko i ekstrakt.
Mieszankę mokrych składników i masło dodaj do miski z suchymi i szybko wymieszaj drewnianą łyżką.
2/3 ciasta wyłóż do papilotek, następnie nałóż na ciasto po 1 łyżeczce dżemu i przykryj resztą ciasta.
Piecz około 16minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: