Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami

Osobiście jestem wielką fanką kapusty czerwonej. Zarówno podanej w postaci zupy- kremu, fioletowych gołąbków, czy w postaci surówki. Ale tym razem postawiłam na modrą kapustę. Akurat miałam do wykorzystania bardzo aromatyczny boczek wędzony, więc zabrałam się za pichcenie.

Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami
Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami

Składniki:

1 główka kapusty czerwonej

150ml dobrego bulionu, najlepiej mięsnego/ opcjonalnie 100ml czerwonego  wytrawnego wina

1 średnia cebula biała, pokrojona w kostkę

5 suszonych moreli, pokrojonych na mniejsze kawałki

1 jabłko, obrane, wydrążone gniazdo nasienne i pokrojone w kostkę

70g dobrego wędzonego boczku

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkuj, opłucz i włóż do garnka. Dodaj bulion/ wino i duś około 15min. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę lub plastry boczek do momentu wytopienia tłuszczu. Następnie do boczku dodaj kawałki jabłka, cebulę oraz morele. Wszystko wymieszaj i smaż jeszcze około 5min.

Kapustę skrop sokiem z cytryny i dodaj do niej boczek z dodatkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Wymieszaj i duś wszystko do miękkości. Kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się ładnie zetną.

Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami
Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami
Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami
Modra kapusta na boczku z suszonymi morelami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: