Migdałowe grzybki (wegańskie)

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Pięknie się prezentują. Do złudzenia przypominają podgrzybki i pięknie pachną migdałami.

Są miękkie i można je przechowywać nawet kilka dni w puszce lub w szklanym naczyniu.

Wzorowałam się na przepisie ze strony www.małacukierenka.pl i lekko ten przepis zmodyfikowałam, tak, aby uzyskać wersję wegańską.

Jest to też idealny przepis na CIASTOTERAPIĘ. Możemy zaangażować dzieci do pomocy i naprawdę wartościowo spędzić czas przy lepieniu kapeluszy.

Migdałowe grzybki (wegańskie)
Migdałowe grzybki (wegańskie)

Porcji: około 35 sztuk

Składniki:

Ciasto:

  • 120g oleju kokosowego
  • 180g cukru/cukru kokosowego/ksylitolu
  • 1 duży, dobrze rozgnieciony banan
  • 240g syropu klonowego/miodu/syropu z agawy
  • 3/4 szklanki jogurtu kokosowego np.naturalnego
  • 800g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru migdałowego/waniliowego/2 łyżki przyprawy piernikowej

Polewa: może być gotowa kupna lub:

  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier: do sklejania trzonków i kapeluszy

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misie od miksera umieszczamy olej kokosowy, cukier i ucieramy koło 2 minut. Dodajemy banana w dwóch turach, za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Dodajemy syrop klonowy/miód i ponownie ucieramy, aby wszystko ładnie się połączyło.
  2. W dugiej misce umieszczamy mąkę, sodę i cukier migdałowy. Mieszamy.
  3. 2/3 mieszanki mącznej, jogurt kokosowy dosypujemy do masy kokosowo-cukrowej i krótko ucieramy. Dosypujemy 1/3 mieszanki mącznej i zagniatamy ciasto rękoma tworząc dwie kule, które zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 40 minut.
  4. Nastawiamy piekarnik na 175 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  5. Z jednej schłodzonej kuli urywamyciasto i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w odstępach i spłaszczamy wierzchołki.
  6. Pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.
  7. Z drugiej schłodzonej kuli lepimy wałeczki grubości długopisu i pieczemy jak wyżej.
  8. Składniki na polewę umieszamy w rondelku i podgrzewamy, ciągle mieszając. Jeśli polewa jest za gęsta należy dolać trochę wody. Jeśli za gorzka, to dodajemy cukru pudru. Zestawiamy z gazu i moczymy w polewie nasze wystudzone kapelusze (w zanurzaniu kapeluszy pomaga wbicie widelca w spodnią część kapelusza) i odkładamy na talerz lub kratkę.
  9. Przygotowujemy lukier poprzez wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkiego lukru.
  10. Gotowe kapelusze od strony spodu lekko wydrążamy, smarujemy lukrem i przyklejamy trzonek.
  11. Delikatnie układamy i czekamy, aż stężeją.
  12. Przechowujemy w puszce, w szklanym naczyniu lub dobrze przykryte.
Migdałowe grzybki (wegańskie)

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Komentarze

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *