Migdałowe 4 składnikowe

Nie licząc czekolady i szczypty soli to te ciastka są naprawdę 4 składnikowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i w dodatku bez mąki, bez jajek, bez mleka. Nawet bez cukru.

W dodatku są słodkie. Moją wariacją jest ta oto wersja z kawałkami czekolady. Nieodparta pokusa na czekoladę wzięła górę. Musiałam ją po prostu dodać.

Migdałowe 4 składnikowe
Migdałowe 4 składnikowe

Porcji: 15sztuk

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej (miazga migdałowa) + migdałowe płatki

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

6 łyżek miodu płynnego

4 łyżeczki oleju kokosowego (stopionego)

kawałki czekolady- oczywiście opcjonalnie, mogą też być orzechy lub bakalie

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 175° C. W dużej misce wymieszaj miazgę migdałową, sodę i szczyptę soli. Odstaw.

Roztop olej kokosowy i wymieszaj z miodem. Dodaj mieszankę mokrą do składników suchych i dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki czekolady. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta w większych odstępach. Około 6 sztuk na blaszkę. Jeśli blaszkę wyłożysz papierem do pieczenia to spryskaj go jeszcze olejem. Ja zazwyczaj używam takiej cienkiej silikonowej maty.

Piecz około 10minut, aż do zrumienienia.

Po upieczeniu, ciastka muszą pozostać na blaszce, aż dobrze ostygną i trochę zesztywnieją.

ENJOY MY ALMOND CAKES 🙂

Migdałowe 4 składnikowe
Migdałowe 4 składnikowe

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: