Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą

Bardzo sycące danie, przede wszystkim ze względu na mięso oraz czerowną soczewicę.

Jeśli ktoś nie gustuje w mięsach, polecam przygotować sos z soczewicą , a jako dodatek ugrillować lub upiec np. bataty, cukinię, dynię.

Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą

Porcje: 3-4 

Składniki:

mięsne kulki:

ok 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)

1 jajko

1/2 szklanki mielonego siemie lniane/bułka tarta

4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

garść świeżej kolendry, poszatkowanej

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki chilli

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

sos:

1 duża cebula, poszatkowana w kostkę

2 średnie marchewki/ dwie garście dyni, pokrojone w kostkę

3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

2-3 szklanki bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

garść świeżej kolendry

1 łyżeczka soli, pieprzu, chilli, kuminu

olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 170 C i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W większej misce mieszamy wszystkie składniki na kulki i formujemy kulki, układając je gotowe na blaszce.
  3. Pieczemy około 15 minut.
  4. Na dużej patelni, na oleju, podsmażamy cebulę oraz marchewkę/dynię. Po kilku minutach dodajemy przyprawy, mieszamy i dodajemy resztę składników.
  5. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kulki mięsne, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię.
  6. Dusimy około 20-25 minut (jeżeli soczewica wchłonie szybko bulion, a dalej będzie twarda, należy jeszcze podlać bulionem).
  7. Danie jest gotowe, gdy soczewica jest ugotowana, sos jest zredukowany, a wszystkie składniki i smaki połączone.
Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: