Mięciutkie ciasteczka z serem mascarpone i owocami

Dość prosty przepis na miękkie ciasteczka. Zaletą tego przepisu jest to, że możesz tutaj użyć dowolnych owoców, najlepiej sezonowych.

Akurat ja skorzystałam z nadmiaru dojrzałego mango.

Jeśli chodzi o ser, to możemy tutaj użyć sera typu mascarpone, serka kremowego typu philadelfia czy sera z wiaderka (jak na sernik).

Mięciutkie ciasteczka z serem mascarpone i owocami
Mięciutkie ciasteczka z serem mascarpone i owocami

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 15 min

Porcji: ok. 22 szt

1 szklanka= 250 ml

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki miękkiego masła

ok. 300g serka mascarpone/serka kremowego typu philadelphia/ sera mielonego jak na sernik

1 szklanka cukru (220g)/ 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu

2 jajka

1 szklanka ulubionych owoców (u mnie mango, pokrojone w większą kostkę)

1 łyżeczka pasty z ziarnami wanillii

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia większa blaszkę.
  2. W misce wymieszaj mąkę pszenną (2 szkl= 300g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz szczyptę soli. Odstaw.
  3. Mikserem utrzyj masło (1/2 szklanki), pastę waniliową z cukrem (1 szkl) na gładki krem. Dodaj ser (300 g ) i dalej ucieraj, dodaj po jednym jajku (po każdym dodanym jajku dalej ucierasz, aż jajko wymiesza się z masą). Wsyp mąkę i delikatnie wmieszaj ją w masę maślano-serowo-jajeczną. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
  5. Łyżką nakładamy porcje ciasta na przygotowaną blaszkę (około 8 ciastek na blaszkę) i pieczemy około 15 minut lub zo zarumienienia się brzegów ciasteczek.
  6. Wyciągamy z piekarnika i ściągamy je z blaszki dopiero po kilku minutach.
Mięciutkie ciasteczka z serem mascarpone i owocami
Mięciutkie ciasteczka z serem mascarpone i owocami

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: