Meksykańska zapiekanka

Bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna. Moja wersja to zapiekana z kurczakiem, fasolką, ryżem i pysznym sosem enchilada, trochę zmodyfikowanym, ale jakże pysznym.

A moja ostatnia zapiekanka to:

zapiekany makaron z serem

Meksykańska zapiekanka

Porcji: 6

Składniki:

1 szklanka ryżu

1 duży filet z kurczaka

Vegeta natur

1 puszka ulubionej fasoli (u mnie czerwona)

1 szklanka sera (ser na zapiekanki, pizzę)

1 szklanka zielonej papryki, pokrojonej w kostkę

garść świeżej, posiekanej natki pietruszki

sos enchilada:

1 1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka cukru

szczypta chilli

1/2 łyżeczki sproszkowanej  mielonej cebulki

1/2 łyżeczki mielonego suszonego czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki serka kremowego/ mascarpone (to jest mój dodatek do sosu, gdyż oryginalny przepis jest bez serka, ale polecam go dodać, bo ładnie zagęści sos i spowoduje, że będzie on delikatniejszy)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Sos: Przyprawy (oprócz cukru) upraż na suchej patelni, aż wydzielą aromat, po czym dodaj passatę, cukier i serek. Wymieszaj i gotuj, aż ładnie zgęstnieje.
  3. Filet z kurczaka przypraw vegetą natur i usmaż na grillowej lub zwykłej patelni. Po usmażeniu, odczekaj kilka minut i pokrój go na cienkie plastry.
  4. Nastaw piekarnik na 175 C i przygotuj blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wyłóż papierem do pieczenia.
  5. W większej misce wymieszaj ugotowany ryż, kurczaka, fasolkę oraz sos enchilada. Wyłóż mieszankę do blaszki.
  6. Ser mieszamy z zieloną papryką oraz natką pietruszki i posypujemy zapiekankę.
  7. Pieczemy około 30 minut, a pod koniec włączamy opcję grill i zapiekamy jeszcze kilka minut (około 3), aby ser się zarumienił.
Meksykańska zapiekanka
Meksykańska zapiekanka

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: