Mazurek czekoladowy

Ciasto kruche w tym mazurku jest naprawdę niesamowicie kruche i całość rozpływa się w ustach.

Mazurek czekoladowy

Forma: sami formujemy kształt owalny, na wzór jajka. Moje jajo ma ok. 30 cm długości

Składniki:

ciasto kruche:

100 g mąki pszenej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

100 g zimnego masła

2 żółtka

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

krem czekoladowy:

75 ml wody

1 kostka masła

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

250 g mleka w proszku (pół opakowania)

Sposób przygotowania:

  1. Do misy od miksera dodajemy mąki, masło w kawałkach, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy mikserem (najwygodniej), aż ciasto zacznie się zbrylać i zacznie tworzyć zwarte kawałki ciasta. Ucieranie ma być bardzo krótkie około 1-2 minut. Dodajemy żółtka. Jeśli do tego czasu ciasto się nie uformuje to należy dolać około 3 łyżek lodowatej wody.
  2. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 minut.
  3. Nastawiamy piekarnik na 170 C przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Rozwałkowujemy ciasto, układamy je blaszce i formujemy owal. 
  5. Pieczemy około 15-20 minut lub do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Krem:Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku, należy umieścić w rondelku i rozpuścić, zagotować i zestawić z ognia. Wsypać mleko i dokładnie wymieszać. 
  7. Wylać masę na wystudzony spód i odstawić w chłodne miejsce.

Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: