Maślane ciasteczka bez użycia jajek

Kolejna wariacja ciasteczek. Tym razem zabrakło mi jajek, a miałam bardzi dojrzałe już banany, które świetnie zastępują jajka. A dodatkowo nadają wypiekom pięknego aromatu.

Maślane ciasteczka bez użycia jajek

Porcji: około 15 sztuk (w zależności od wielkości ciasteczek)

Składniki:

8 łyżek miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

pół banana, rozgniecionego

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

kilka kostek ulubionej czekolady 

Sposób przygotowania:

  1. W misie od miksera utrzyj masło i cukier na jasny i gładki krem. Dodaj banana, wymieszaj . Wsyp mąkę, sodę i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, do połączenia się składników. 
  2. Zrób z ciasta rulon i zawiń w folię i shcowaj do lodówki na min 60 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę. 
  4. Rulon schłodzonego ciasta pokrój w plastry o grubości około 5-8 mm. Ułóż je na blaszce w odstępach. Powtykaj w nie kostki czekolady i piecz około 9-11 minut. Ważne- ciastka są gotowe, jeśli brzegi zaczynają się rumienić, a wnetrze wygląda na niedopieczone. Takie mają być: w środku lekko niedopieczone, leciutko ciągnące. Natomiast jeśli wolisz bardziej kruche, to wydłuż czas pieczenia.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, należy dać im kilka minut na ostygnięcie na blaszce, inaczej będą zbyt miękkie, aby je przełożyć na półmisek.
Maślane ciasteczka bez użycia jajek

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: