Marmurkowe z rabarbarem

Tak jak wspominałam w poście na facebooku, jest to przepis, który można zmodyfikować i dobrać składniki pod swoje zapasy w spiżarni.

Oczywiście możemy użyć przeróżnych owoców i wybrać ulubiony rodzaj słodzidła.

Marmurkowe z rabarbarem

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka cukru białego/brązowego/ksylitolu/stewii

8 łyżek masła/ oleju kokosowego

3 jajka

2-3 szklanki pokrojonego w kostkę i odsączonego rabarbaru (mogą być śliwki, morele, porzeczki, maliny, jagody czy truskawki)

1 łyżka pasty waniliowej lub cynamonu

3 łyżki migdałów mielonych lub w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. W misce wymieszaj mąkę ( 1 i 3/4 szklanki), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz szczyptę soli. Odstaw na bok.
  3. W misie od miksera utrzyj na gładko masło (8 łyżek) oraz cukier (1 szklankę). Dodawaj jajka, pojedynczo. Po zakończeniu dodawania jajek masa może być zważona, ale to w niczym nie przeszkadza (proszę się nie martwić).
  4. Do masy maślano jajecznej dodajemy przygotowaną mąkę i delikatnie staramy się połączyć. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy rabarbar oraz wanilię.
  5. Wykładamy ciasto na blaszkę i posypujemy migdałami.
  6. Pieczemy około 50 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Marmurkowe z rabarbarem
Marmurkowe z rabarbarem

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: