Makowiec bez mąki

U mnie okres świąteczny zaczyna się o wiele szybciej. A to za sprawą testowania i wymyślania nowych przepisów właśnie na święta.

Choć uważam, że najlepsze są wtedy tradycyjne, klasyczne potrawy i wypieki, to mimo wszystko zawsze można odkryć nowe, ciekawe połączenia smakowe.

Mój makowiec jest bez mąki, ale za to z dużą ilością dodatków, takich jak: daktyle, wiórki kokosowe i kawałki czekolady.

Tak pyszne ciacho, a konkretnie przepis na nie weźmie udział w konkursie organizowanym przez portal kulinarny durszlak.pl i ESPUMISAN MAX.

Świąteczne tradycje

 

Makowiec bez mąki

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

850 g masy makowej (użyłam tej z puszki)

5 jajek

1/2 szklanki miazgi migdałowej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

10 daktyli, drobno pokrojonych

1/3 szklanki śmietany kremówki

ok 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, poszatkowanej na mniejsze kawałki

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Do misy od miksera wkładamy masę makową, migdały oraz wiórki kokosowe i miksujemy. Dodajemy jajka pojedynczo (po każdym wbitym jajku miksujemy i wbijamy kolejne). Wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy.
  3. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy daktyle i kawałki czekolady i delikatnie mieszamy.
  4. Wylewamy masę na blaszkę i pieczemy około 50 minut.

 

 

2 thoughts on “Makowiec bez mąki”

  1. Pingback: Marta M » Domowa Panettone

  2. Pingback: Marta M » Kruche, maślane ciasteczka z żelką

Comments are closed.