Jedna z moich Czytelniczek ostatnio na Facebooku poprosiła mnie o przepis na danie z użyciem patisona.
Ja mieszkam w Uk i niestety w dostępnych mi sklepach, marketach nie mogłam znaleźć patisona.
Ale, że jest on z rodziny dyniowatych, to poratowałam się dynią piżmową. Którą praktycznie można dostać w sklepach cały rok.
Trochę kombinowałam jak tu ją wykorzystać i muszę przyznać, że wszystkie użyte przeze mnie składniki super się zgrały i wyszło naprawdę pysznie.
Tak pysznie, że na drugi dzień zrobiłam to samo.
Nikt nie narzekał, bo co tu narzekać, kiedy takie smaczne było.
Mój ostatni przepis na dynię to:

Porcji: 4
Składniki:
ok 500 g dyni/ dyni piżmowej/ patisona- obrane, wydrążone pestki, a miąższ pokrojony w większą kostkę
1 duża cebula, poszatkowana w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka tymianku, polecam świeży lub mrożony
ok 350 g makaronu, użyłam rurek, ale mogą też być inne kształty
1 szklanka sosu pomidorowego (gotowego), lub passaty pomidorowej
1/2 szklanki tartego sera
1 łyżka lubczyku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i dynię. Co jakiś czas mieszamy. Podsmażamy około 5 minut.
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Do podsmażonej dyni dodajemy mleko i tymianek, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy patelnię.
- Dusimy dynię do momentu ugotowania. Gdy dynia będzie już miękka to miksujemy zawartość patelni i mieszamy to z sosem pomidorowym. Ponownie wylewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy lubczyk, doprawiamy solą, pieprzem.
- Odcedzony makaron przekładamy na patelnie, posypujemy serem i jeszcze chwilę podsmażamy. Aż ser się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą.
- Możesz podawać z grillowanym kurczakiem.
- Można przygotować więcej takiej dyniowej pasty i ją zamrozić.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: