Lubczykowa pasta z bobu

Lubczykowa pasta z bobu

Tak samo pyszna jak pasta z bobu na bazie kolendry (przepis).

Pasta lubczykowa jest bardziej delikatna w smaku, ale z każdym kęsem można wyczuć aromat lubczyki, który jest u nas bardzo popularny i nadaje niesamowity aromat każdej potrawie.

Lubczykowa pasta z bobu
Lubczykowa pasta z bobu

 

Składniki:

3 szklanki bobu (surowego, w łupinkach)

2 dojrzałe pomidory

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 większa cebula, pokrojona w kostkę

3-4 szklanki wody/bulionu

duża garść lubczyku

sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:

  1. Na większej patelni, na małej ilości patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, podsmażamy 1 minutę.
  2. Dodajemy pokrojone pomidory, bób, podlewamy wodą/bulionem i dodajemy na wierzch lubczyk.
  3. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz na minimum, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości (około 30 minut).
  4. Miksujemy na gładką pastę i doprawiamy solą, pieprzem i chilli wedle uznania.
  5. Pasta idealnie sprawdza się na kanapkach w towarzystwie świeżego pomidora.
  6. W lodówce można ją przechowywać do kilku dni.
  7. Jest również doskonałym zamiennikiem mięsa.

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: