Lekkie ciasto z jabłkami

Niedziela rano, a ja na dzisiaj nie mam nic słodkiego, ale za to mam mnóstwo jabłek. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z jabłkami. W zasadzie to powinno się nazywać- jabłka z ciastem, bo tyle ich jest w tym cieście.

Przepisów na placki, ciasta, szarlotki jest mnóstwo i pewnie każdy ma już swój ulubiony. Ale ten przepis jest bardzo łatwy. Ciasto szybko się robi, a i efekt jest zadowalający.

Lekkie ciasto z jabłkami
Lekkie ciasto z jabłkami

Forma: ? 20cm

Składniki:

700g jabłek

2 jajka

90g brązowego cukru

skórka otarta z jednej cytryny

szczypta soli

110g mąki pszennej pełnoziarnistej

70ml mleka (ja użyłam roślinnego)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 180° C.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Jabłka obierz i podziel na ósemki.

Mikserem ubij jajka, cukier na gładką i puszystą masę. Do masy dodać skórkę cytrynową i szczyptę soli i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko i znów delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

Wylej część masy do formy i ułóż większość jabłek. Zalej resztą masy i ułóż na wierzchu resztę jabłek.

Piecz około 30minut, lub do suchego patyczka.

ENJOY THE CAKE 🙂

Lekkie ciasto z jabłkami
Lekkie ciasto z jabłkami

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: