Niedziela rano, a ja na dzisiaj nie mam nic słodkiego, ale za to mam mnóstwo jabłek. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z jabłkami. W zasadzie to powinno się nazywać- jabłka z ciastem, bo tyle ich jest w tym cieście.
Przepisów na placki, ciasta, szarlotki jest mnóstwo i pewnie każdy ma już swój ulubiony. Ale ten przepis jest bardzo łatwy. Ciasto szybko się robi, a i efekt jest zadowalający.

Forma: ? 20cm
Składniki:
700g jabłek
2 jajka
90g brązowego cukru
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
110g mąki pszennej pełnoziarnistej
70ml mleka (ja użyłam roślinnego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania po upieczeniu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180° C.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i podziel na ósemki.
Mikserem ubij jajka, cukier na gładką i puszystą masę. Do masy dodać skórkę cytrynową i szczyptę soli i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko i znów delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Wylej część masy do formy i ułóż większość jabłek. Zalej resztą masy i ułóż na wierzchu resztę jabłek.
Piecz około 30minut, lub do suchego patyczka.
ENJOY THE CAKE 🙂

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: