Kwiatuszki z chia

Niezwykle kruche ciasteczka, ale bez użycia jajek. Zamiast jajka dodałam nasionka chia, nasączone w gorącej wodzie. Świetnie zastępują jajka w niektórych przepisach.

Ciasteczka są niezwykle proste w wykonaniu i są fajnym pomysłem na coś słodkiego. A poza tym kojarzą się z kupnymi kruchymi ciastkami z marmoladą.

Ja do nadziania użyłam dżemu truskawkowego Babci Zosi. Był na tyle gęsty, że podczas pieczenia nie wylewał się i trzymał formę. Ale równie dobrze może to być marmolada, budyń czy nutellą. Pozostawiam to Twojej wyobraźni.

Kwiatuszki z chia
Kwiatuszki z chia

Porcji: 10 sztuk

Składniki:

60g masła, miękkiego

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki gorącej wody i 1 łyżeczka nasion chia- wymieszanych razem i odstawionych na kilka minut, aż zrobi się „galaretka”- możesz zamiast chia użyć białka z jednego jajka.

1 łyżka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

0,5 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 200? C.

Zacznij ucierać miękkie masło z cukrem pudrem i po kilku minutach dodaj nasączone nasionka chia lub białko z jednego jajka. ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.

Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj.

Tak przygotowaną gęstą masę przełóż do szprycy i uformuj kwiatki. Na środku każdego kwiatka nałóż trochę marmolady  lub dżemu. Ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 10 minut, aż do zrumienienia.

Kwiatuszki z chia
Kwiatuszki z chia
Kwiatuszki z chia
Kwiatuszki z chia

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest