Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki
Kurczakowe kulki

Bardzo fajny sposób na fileta z kurczaka. Smakuje dzieciom. A łatwo też można spakować do lunch boxa i zabrać w drogę. 

Składniki możemy miksować ze sobą, w zależności co mamy w lodówce.

Składniki:

500g fileta z kurczaka (drobno pokrojonego)

1 mała czerwona cebula (poszatkowana w kostkę)

2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

garść natki pietruszki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka świeżo tartego imbiru

szczypta chilli

szczypta pieprzu cayenne

sól

2 łyżki bułki tartej/ mielonego siemienia lnianego

2 jajka

mąka do obtoczenia  

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz mąki i oleju) mieszamy w większej misce i lepimy kule, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony (około 3-4 minut z każdej strony).

Kurczakowe kulki

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: