Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą

Kule powstały całkiem przypadkiem. I okazały się hitem u nas w domu, ale i na moim fanpagu na facebooku.

Spodobał się Wam ten przepis, także już szybciutko biorę się za przepis, póki pamiętam wszystkie składniki i proporcje. 

Podobne kule, które ostatnio zrobiłam, ale bez farszu też wyszły pyszne i też je bardzo polecam.

A jak już jesteśmy przy tym kurczaku i takich trochę nietypowych daniach to może kurczakowe frytki z parmezanem?

Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą

Porcji: 3-4

Składniki:

3 większe filety z kurczaka, bardzo drobno posiekane, albo zmielone

1 średnia cebula, drobniutko poszatkowana

2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

garść pieczarek, drobno pokrojonych

garść natki pietruszki, drobno pokrojonej

1 kula mozzarelli, może też być już gotowa taka jak na pizze w tartej formie/ a można też użyć innego żółtego sera

1 jajko

2-3 łyżki mąki kokosowej/ bułki tartej

ulubione przyprawy, u mnie były to: 

3 łyżeczki soli,

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżeczka kurkumy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki (oprócz sera) bardzo dokładnie wyrobić rękoma w dużej misce.

Łyżką nabierać trochę mięsa i rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć kawałek mozzarelli i przykryć mięsem. Uformować kulę. Ułożyć na desce. 

Gotowe kule schłodzić około 1h w lodówce.

Na rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor z obu stron.

Z tym, że gdy smażymy już drugą stronę to przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Po około 5-7minutach sprawdzamy jedną kulę, czy jest już w środku usmażona.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą
Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą
Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą
Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Kurczakowe kule nadziewane mozzarellą”

  1. Pingback: śliwka węgierka » Kule cukiniowo-serowe

  2. Pingback: śliwka węgierka » Kurczak w kremowym, czosnkowym sosie z suszonymi pomidorami

Comments are closed.